A rendszer

A rendszer működésének összefoglalója – mire is használható…

A GigSystem információs rendszer célja elsősorban a szórakoztatóipari előadás, az élő koncert hatékony támogatása főként parti zenekarok számára. Ugyanakkor a teljes rendszer vagy annak elemei hathatós segítséget nyújtanak a zeneoktatás, zenetanulás, vagy csak egyszerűen az otthoni vagy közösségi zenélés területein is.

A rendszer segítségével a koncertekre való felkészülés és a koncertek során a megfelelő dalok kiválasztása, a szövegek, akkord menetek megjelenítése egyszerűen, gyorsan és pontosan történhet. Egy koncerten az egymást követő dalok közlése általában körülményes a zenekar tagjai számára. A GigSystem segítségével ez nagyon egyszerű: egy jól látható kijelzőn megjelenik minden fontos információ, így nem kell szóban vagy gesztusok révén közölni a dal címét, hangnemét, és nem kell előre listákat nyomtatni sem. A zenekari tagoknak pedig testre szabottan a szöveg vagy a kotta jeleníthető meg.


A helyes tempó meghatározása kritikus eleme a tánczenének. Az adott dal rosszul megválasztott indítása a zenekar és/vagy a táncolók szétesését, érdektelenségét eredményezheti, és kellemetlen emlékekkel járhat. A rendszer segítségével a dalok kottájának, szövegének megjelenítésével azonos időben az előre beállított tempó is elindítható. Egy tableten keresztül – főként a dobos számára telepített metronómon- az ütemjel lehallgatható a dal végéig, vagy intro jelleggel meghatározott ideig tartva. Fülmonitoros rendszer használatával akár a többi zenekari tag számára is elérhetővé tehető.


Egy élő koncerten a dalok általában lejátszási lista segítségével sorrendben, vagy a hangulattól függően, esetenként kérésre következnek. Néha ezek kombinációja révén. A listák előre szerkeszthetők, de a műsor közben tetszőlegesen bármely dal előhívható. Ez különféle egyszerű kereséssel, kiválasztással az előre rögzített repertoár segítségével történik. Ebben a dalok egyszerűen csoportosíthatók, konfigurálhatók, de akár profilt is alkothatnak az előadás jellege érdekében. A rendszer segítségével akár több zenekar repertoárja is menedzselhető és kezelhető egyszerre. Ez abban az esetben lehet előnyös, ha valamelyik tag több zenekarban is játszik.

A rendszer modulokból épül fel. Ezek a modulok variálhatók és hathatós segítséget adnak a zenetanulás, illetve oktatás és előadás területén a különböző formációknak.

A rendszer működése

A rendszer moduláris és a következő elemekből áll:

– a GigServer app (Szerver), a rendszer motorja, a központi fő kiszolgáló egység. Alapfeladata a zenekari rendszer központi vezérlésén és a dalok megjelenítésén túl az adattárolás- és szerkesztés.

– a GigChooser app (választó) speciális vezérlő és dalokat kiválasztó alkalmazás. Segítségével akár a korábban definiált „repertoárból”, akár a serveren tárolt adatbázisból kiválasztható a játszásra szánt dal. A Választó automatikusan aktiválja a rendszerben kötött további alkalmazásokat amiken a dalhoz tartozó információk jelennek meg a választást követően.


–  a GigReader  app (olvasó) amely a dalhoz rendelt információk megjelenítését végzi. A GigReader PDF alapú megjelenítőt használ. Ha több GigReader vesz részt a rendszerben, akkor több különböző tartalmú PDF fájl használható egyidejűleg. Például, ha az énekes számára a dal szövege fontos, a basszusgitárosnak viszont az akkordmenet, akkor ezek a különböző tartalmú PDF fájlok mindkét eszközön külön-külön megjelenhetnek időben egyszerre.  

GigReader


– a GigBeater app (metronóm) a rendszer metronómja. Zenei alapok lejátszására is alkalmas. Önállóan a szerver és egyéb modulok nélkül is használható a dalok lejátszására és ritmusgyakorlásra.


PDF fájlok amelyek a dalok szövegeit, kottáit tartalmazzák

GigEditor x86 program (szerkesztő) a szükséges dalokat, a repertoárt és a listák szerkesztését támogató ingyenes szoftver

Javasolt színpadi telepítés:

Az alkalmazások telefonon és tableten is működnek. A GigServerhez egyszerre sok kliens kapcsolódhat, akár több GigReader és GigChooser, GigBeater. Ez utóbbiból egy példány a metronómot, míg egy másik példány zenei alapot is lejátszhat. Igény szerint a metronóm hangjának szétosztása egyéb analóg módon lehetséges.

Az eszközök a színpadon kiépített lokális wifi hálózaton (router-en, hotspot-on) kapcsolódnak egymáshoz.

Az adatok szerkesztése és tárolása vagy a GigServer-ben közvetlenül, vagy egy ingyenesen használható és letölthető win32 asztali program a GigEditor segítségével történhet. A GigServer és a GigEditor között az adatcsere online – valós időben, azonos alhálózaton lévő bekapcsolt rendszer esetén – vagy offline, a szükséges export/import fájl fizikai másolásával cserélhető a két platform között.

A program rendszer egy ingyenesen kipróbálható korlátozott DEMO változat. Ez azt jelenti, hogy a GigServer csak öt dalt enged felhasználni/megjeleníteni/vezérelni 1-5-ig terjedő névvel (kóddal). Továbbá a szerverhez kizárólag egy-egy példányban csatlakozhatnak az appok (GigReader, GigChooser, GigBeater).

A rendszer teljes funkcionalitásához meg kell vásárolni a rendszer alkalmazásait, kizárólag „Pay Pal”-os fizetésen keresztül.

További információk a szükséges hardware környezetről és installációról a „Felhasználói segédletben” találhatók, ami elérhető itt: http://gigsystem.hu/letoltes/